marți, 4 octombrie 2016

Clatite cu carob, crema de caise si banane, cu flori comestibile


Pe cat de simple sunt clatitele ca si idee de desert, pe atat de frumos se pot transforma cu doar cateva ingrediente si putina atentie la asezarea in farfurie. Imi place atunci cand chiar si preparatele baby-friendly pot arata la fel de imbietor ca cele mai sofisticate prajituri pentru adulti, asa ca incerc mereu sa gasesc noi aranjamente :-).



Am facut mai intai aluatul de clatite, in modul clasic si mai putin cuantificabil in gramaje... De regula pornesc de la 1 galbenus (puteti desigur, folosi oul intreg! eu evit albusul), 30g de unt topit la microunde si racit putin, 30g de carob. Apoi adaug lapte si faina, pana ce obtin un aluat semi-lichid, ca o smantana mai lichida... Tigaia non-aderenta se incinge bine-bine, apoi se lasa focul la jumate si se pune cate un polonic de aluat de clatite in tigaie; cu miscari circulare se acopera toata suprafata tigaii cu aluat. De regula, prima clatita nu iese perfecta, dureaza putin pana ce tigaia capata temperatura optima. Daca clatitele tind sa nu se dezlipeasca frumos, puteti unge inainte de fiecare clatita tigaia cu un servetel inmuiat in ulei; dar daca folositi o tigaie non-aderenta pentru clatite, nu ar trebui sa aveti aceasta problema...


Dupa ce clatitele au fost gata si s-au racorit putin, am taiat bucati de 7-8 cm de banana (alegeti banane cat mai putin curbate!). Am taiat apoi fasii de clatita un pic mai late decat bucatile de banane; am uns fiecare fasie cu crema de mascarpone si caise (adica 1 cutie de mascarpone pusa in blender cu 2-3 caise congelate - in functie de cat de mari sunt caisele, blenduiti mai intai cu 2 caise si vedeti sa nu fie prea lichida crema), am pus banana in marginea fasiei, am rulat si asezat "in picioare" pe farfurie.

 

Deasupra, acolo unde a ramas un surplus de clatita (spuneam ca fasia trebuie sa fie o idee mai lata decat inaltimea bucatii de banana) am mai asezat 2-3 lingurite de crema si am presarat flori comestibile deasupra, iar pe farfurie (pentru adulti) am pus cativa stropi de crema de otet balsamic Ponti Glassa. Puteti orna si cu fructe de padure, puteti pudra cu nuca macinata sau carob. Pofta buna! :-)


** fasiile de clatite care raman taiate se pot aseza in straturi, in boluri mici si transparente - un strat de fasii de clatite, in strat de crema, un strat de rondele de banana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu